بیماری اورف

آنچه که باید درباره بیماری اورف بدانید !

بیماری اورف (orf) یکی از بیماریهای ویروسی است که در اثر میکروارگانیسمی به نام پاراپاکس ویروس ایجاد می شود. این بیماری در کسانی که با دام سروکار دارند دیده می شوند. در افراد عادی معمولا در اثر پاک کردن کله پاچه بدون دستکش، خرد کردن گوشت آلوده و یا تماس با دام آلوده دیده می شود. در این مقاله قصد داریم درباره عوارض این بیماری و روش های پیشگیری و درمانی آن صحبت نماییم.

بیماری اورف

بیماری اورف (orf) چیست؟

Orf که به نام آبله گوسفند نیز شناخته می شود، یک بیماری شایع در مناطق دامداری در جهان است. عفونت انسان با ویروس orf معمولاً از طریق تماس مستقیم با ضایعات باز حیوان آلوده به دست می آید. با این حال، عفونت از فومیت ها نیز می تواند به دلیل مقاوم بودن ویروس در برابر گرما و خشکی رخ دهد. یک فرد مبتلا معمولاً یک ضایعه ندولار منفرد در محل تماس، روی دست یا ساعد دارد.

علت بیماری اورف را به ویروس orf نسبت می دهند. این ویروس عضوی از جنس پاراپوکس ویروس است که حاوی ویروس ندول شیرده نیز می باشد. جنس parapoxvirus عضوی از خانواده poxviridae است که شامل ویروس های آبله کوچک و آبله گاوی نیز می شود. Orf یک بیماری مشترک بین انسان و دام در نظر گرفته می شود، به این معنی که حیوانات را تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال انسان می تواند از گوسفند و بز آلوده به این بیماری مبتلا شود. با این حال، ویروس orf از انسان به انسان منتقل نمی شود. کار در دامداری و در تماس بودن با دام های آلوده شایع ترین راه ابتلا به ویروس است.

هنگامی که یک انسان به ویروس پاراپوکس آلوده می شود، یک ضایعه ندولر ظاهر می شود. این ضایعه طی چندین مرحله تکامل می یابد. به صورت پاپول شروع می شود اما سپس به ضایعه ای با مرکز قرمز رنگ که توسط یک حلقه سفید احاطه شده است، پیشرفت می کند. سپس ضایعه قرمز و پر از مایع می شود. اگر ضایعه در ناحیه ای با مو باشد، آلوپسی موقت (ریزش مو) رخ می دهد. با پیشرفت بیشتر، ضایعه با لکه های سیاه روی سطح خشک می شود. سپس صاف می شود و یک پوسته خشک تشکیل می دهد. سپس ضایعه با کمترین جای زخم بهبود می یابد. پیشرفت این بیماری در حدود 6 هفته اتفاق می افتد. علائم دیگری مانند تورم خفیف، تب، درد یا لنفادنیت ممکن است مشاهده شود.

تشخیص بیماری اورف (orf)

تشخیص orf به صورت بالینی با مطالعات تاییدی برای تثبیت تشخیص انجام می شود. یک نمونه کوچک از پوسته، بافت یا مایع می تواند ویروس پاراپاکس را در زیر میکروسکوپ الکترونی تشخیص دهد. علاوه بر این، ویژگی های بافت شناسی مشاهده شده از بیوپسی معمولی می تواند برای تایید تشخیص بالینی استفاده شود. در نهایت، واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) نیز ممکن است برای شناسایی ویروس orf استفاده شود.

چگونگی ابتلا به اورف

Orf ویروسی است که عمدتا بره ها و بزهای جوان را مبتلا می کند. در صورت داشتن زخم، بریدگی یا خراش که حیوان آلوده را لمس می کند، می توانید به آن مبتلا شوید. اگر به طور منظم با گوسفند یا بز تماس داشته باشید، بیشتر در معرض خطر هستید. برای مثال، اگر کشاورز هستید یا اگر یک بره را با بطری تغذیه می کنید. Orf باعث ایجاد دلمه در اطراف بینی و دهان حیوان می شود که ممکن است به پاها و پستانک آنها سرایت کند. معمولاً جدی نیست اما به راحتی بین حیوانات منتقل می شود. بسیار نادر است که orf از فردی به فرد دیگر منتقل شود.

علائم بیماری اُرف به چه صورتی است؟

معمولا ورم های قرمز یا تاول های کاذب بدون درد ابتدا در دست ایجاد می شود و سپس ممکن است به ضایعات با دلمه های بزرگ ترسناکی تبدیل شود. خوشبختانه بیماری کاملا خوشخیم است و بدون درمان و  بدون اسکار بهبود می بابد ولی گاهی ممکن است پزشک متخصص پوست برای تسریع بهبودی دارو تجویز کند.گاهی نیز در بعضی افراد چند هفته بعد بیماری اریتم مولتی فرم که ناشی از واکنش سیستم ایمنی است ایجاد شود.  

نتیجه خرد کردن گوشت با دست آلوده

  • Orf معمولاً روی پوست انگشتان، دست ها، ساعد یا صورت شما تأثیر می گذارد.
  • علامت دایره ای و بنفش روی انگشت میانی فردی با پوست سفید. علامت کمی کوچکتر از ناخن انگشت آنها است.
    برای شروع، ناحیه آسیب دیده پوست کوچک است و ممکن است به رنگ آبی متمایل به قرمز به نظر برسد. ممکن است خارش یا حساس باشد.
  • اگر پوست سیاه یا قهوه ای دارید، ممکن است لکه پوست تیره تر به نظر برسد.
  • یک تاول بزرگ روی انگشت کوچک فردی با پوست سفید. یک لکه قرمز تیره یا بنفش با یک تاول سفید در وسط وجود دارد.
    در طی چند هفته، ناحیه آسیب دیده پوست بزرگتر شده و به تاول تبدیل می شود.
  • تاول معمولاً 2 تا 3 سانتی متر است، اما می تواند تا 5 سانتی متر رشد کند. ممکن است قبل از پوسته شدن، مایع نشت کند.

سایر علائم orf عبارتند از:

یک دمای بالا
خستگی عمومی (خستگی)
غدد متورم در داخل آرنج یا زیر بازو

بیماری اُرف چه عوارضی می تواند داشته باشد؟

با اینکه این بیماری یک بیماری پوستی و بدون عوارض سیستمیک می باشد و خود به خود می تواند بهبود پیدا کند. اما در درصد کمی از افراد می تواند سبب ایجاد یک سری ضایعات شود مثل ضایعات اريتم مولتی فورم.

  • ممکن است بعد 10 روز الی 2 هفته پس از تشکیل این ضایعه، راش ثانویه ایجاد شود. این ضایعه می تواند شبیه دانه های برجسته ای باشد که به رنگ قرمز بوده و در نواحی مختلف بدن از جمله ساق پاها، صوت، دست ها و … ایجاد شود.
  • ممکن است افراد بر اثر این بیماری، تب کنند.
  • ممکن است سبب التهاب در نواحی که شامل غدد لنفاوی است اتفاق بیفتد. از جمله این نواحی می توان به زیر بغل و آرنج اشاره نمود.
  • امکان دارد تا ضایعات پاپولووزیکولار و باکتریال مجددا عفونت نماید.
  • این بیماری می تواند سبب به وجود آمدن تاول های ریزی در کل بدن شود که راه انتقال آن به تمامی نقاط بدن از راه گردش خون است و می تواند در چند هفته به خودی خود بهبود یابند.
  • در صورتی که بیماران دچار ضعف سیستم ایمنی باشند، ممکن است دچار ضایعات بزرگ غیر عادی شوند.

چه روش های برای پیشگیری از ابتلا به بیماری اُرف وجود دارد؟

بیماری اورف می تواند از طریق فرآورده های گوشتی ناسالم و آلوده انتقال یابد. این خطرات برای کسانی بیش تر است که عمل ذبح دام انجام داده و یا فرآورده های گوشتی را پاک می کنند. به همین دلیل هنگام انجام این کارها باید از پوست خود محافظت نمایند بدین صورت که :

  • افرادی که در گوشت پاک می کنند نیز باید از محافظ هایی استفاده نمایند تا از تماس مستقیم دام و فراورده های گوشتی از قبیل کله پاچه با دست جلوگیری شود.
  • از وسایل و اقلامی همانند عینک، دستکش، پیش بند و…. هنگام ذبح استفاده نمایند.
  • بعد از اتمام کار محافظ ها را بیرون انداخته و دست ها باید به خوبی باید با آب و صابون شست چرا که اگر آثاری از آلودگی ها در قسمت های مختلف بدن باقی بماند، می تواند خطرات زیادی را برای افراد به همراه بیاورد.
  • اورف که یک بیماری مشترک بین انسان و دام است که واکسن زدن بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.

چه روش های درمانی برای بیماری اُرف وجود دارد؟

هیچ درمان خاصی برای orf وجود ندارد. تاول روی پوست شما باید در حدود 6 هفته از بین برود. روی آن را با یک پانسمان ضد آب بپوشانید تا تمیز و خشک بماند و از عفونت آن جلوگیری شود. اگر عفونی شود، ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. به ندرت، اگر به خودی خود از بین نرود، ممکن است برای برداشتن ناحیه آسیب دیده پوست نیاز به جراحی جزئی باشد.

  • ORF بیماری است که خود به خود و بدون ایجاد زخم و اسکار طی چند هفته بهبود پیدا می کند. به همین دلیل نیازی به درمان وجود ندارد.
  • در صورتی که عفونت باکتریال ثانویه به وجود بیاید، باید از آنتی سپتیک های موضعی استفاده شود و به موقع مورد درمان قرار گیرد.
  • کرم هایی همچون Cryotherapy و Cidofovir وجود دارد تا بتواند ضایعات حاصل از این بیماری را درمان کنند.
  • برای درمان بیماری اُرف استفاده از استروئیدهای سیستمیک و همچنین جراحی توصیه نمی شود.
مطالب مرتبط
یک پاسخ
  1. بیماری orf, از اکتیمای واگیر میاد فقط هم گوسفند و بز میگیرن که حیون ها گوشه لبشون زخم میشه انقدر بزرگ میشه که تبدیل به توده چرکی میشه اکه به دست انسان برخورد کنه باعثorfمیشه..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *